تجهیزات خانه هوشمند
یکی از مهم ترین قدم های یک شرکت هوشمند سازی ساختمان، بدون شک تهیه تجهیزات و لوازم خانه هوشمند است. لوازمی که برای داشتن خانه ای امن و مسافرت های بی دغدغه، باید به کارکرد درست آنها اطمینان داشته باشید.
اما شاید بد نباشد به عنوان مالک یک خانه هوشمند، اطلاعات مختصری در این زمینه کسب کنید.
این مقاله تمام آنچه شما به دنبالش هستید را به طور خلاصه در خود گنجانده است.
تجهیزات خانه هوشمند
لوازم خانه هوشمند به دو دسته کلی تقسیم می شود:
- گجت های هوشمند
- تجهیزات خانه هوشمند
گجت های هوشمند در بازار به نام دیوایس های استند الان شناخته شده اند که در لغت به معنای بی واسطه هستند. یعنی به تنهایی کار می کنند و به وسیله دیگری متصل نمی شوند.
این گجت ها، بدون اینکه در شبکه ای قرار بگیرند، قابلیت هایی به خانه اضافه می کنند. به عنوان مثال، لامپی که توسط شرکتی تولید می شود، اپلیکیشنی دارد که از طریق آن می توان شدت نور و رنگ لامپ را تعیین کنید.
تجهیزات خانه هوشمند، مجموعه ای از سخت افزارها و نرم افزارهاست که در رابطه با هم و در یک شبکه، قابلیت هایی را به خانه اضافه می کنند.
تفاوت گجت های هوشمند و تجهیزات خانه هوشمند در این است که گجت ها، همان طور که گفته شد، استندالان هستند و تنها و بی واسطه کار می کنند ولی تجهیزات خانه هوشمند، به صورت شبکه کار می کند و تمام تجهیزات با هم در ارتباط هستند و تحت یک پروتکل استاندارد، با یکدیگر تبادل دیتا دارند.
تفاوت دیگر این دو در این است که گجت ها اکثراً بی سیم هستند و می توانند با وای فای و یا پروتکل های Z wave و Zigbee به هم متصل شوند، ولی تجهیزات خانه هوشمند به طور معمول، از طریق سیم به هم متصل می شوند.
پروتکل چیست؟
لازم به توضیح است که پروتکل در خانه هوشمند، زبان ارتباطی بین تجهیزات مختلف است.
مثلاً زبان بین کلید و تاچ پنل یا سنسور با پردازنده مرکزی، یا سنسور با تاچ پنل.
پک لوازم خانه هوشمند
برای شروع به هوشمند سازی یک آپارتمان یا ویلا، ابتدا باید پک هوشمند سازی خانه را با دقت و مهارت انتخاب کرد. این پک توسط یک تکنسین ماهر جمع آوری و به اجرا در خواهد آمد.
به طور کلی لوازم خانه هوشمند برای هوشمند سازی ساختمان به شرح زیر است:
- تاچ پنل لمسی
- کلیدهای خانه هوشمند
- سیستم امنیتی خانه هوشمند
- پردازنده مرکزی خانه هوشمند
- سیستم صوتی خانه هوشمند
- دوربین تحت شبکه خانه هوشمند
- شیرهای برقی خانه هوشمند
- سیستم موزیکال خودکار خانه هوشمند
- دتکتورهای خانه هوشمند
- دکمه های اضطراری خانه هوشمند
- تجهیزات کنترل و مونیتورینگ تأسیسات و موتورخانه های خانه هوشمند
تاچ پنل لمسی خانه هوشمند
اولین تجهیزاتی که در خانه هوشمند باید به آن پرداخته شود، تاچ پنل لمسی است که در این صورت کلیدهای سنتی و مکانیکی حذف می شوند و به جای آن ها یک تاچ پنل بر روی دیوار نصب می شود.
وظیفه این تاچ پنل، کنترل و مانیتورینگ کلیه تجهیزات الکتریکی، الکترونیکی و الکترومکانیکی منزل است. مانند سیستم های روشنایی، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم امنیتی، سیستم صوتی، پرده های برقی و سایر سیستم های مربوط، که از طریق یک تاچ پنل یا کنترل پوینت، مدیریت می شوند.
ویژگی های مهم در انتخاب تاچ پنل
یکی از مهم ترین لوازم خانه هوشمند، تاچ پنل لمسی است که برای خرید یک تاچ پنل خوب و کارآمد، باید چند ویژگی خاص را در نظر داشت که در ادامه مورد بررسی قرار گرفته است.
- تاچ پنل باید 24/7 باشد. به این معنی که در بیست و چهار ساعت شبانه روز و هفت روز هفته، قابلیت کارکرد داشته باشد.
از نظر سخت افزاری، در قطعات الکترونیک، رینج ها و گریدهای متفاوتی وجود دارد. بعضی از این قطعات برای شش ساعت کار در طول روز و یا هشت ساعت در یک روز طراحی شده اند.
اما بعضی از قطعات گرید بیست و چهارساعته در هفت روز هفته را شامل می شوند. در این نوع گریدها روشن بودن به طور مدارم، هیچ آسیبی به دستگاه نمی زند.
فرض کنید تلویزیون شما در طول شبانه روز و با وجود نوسانات برق روشن باشد و طبق طراحی سیستم الکترونیکی آن، آسیبی به دستگاه وارد نمی شود.
اما یک تبلت این قابلیت را ندارد و استفاده مداوم از آن و روشن بودن صفحه در طولانی مدت، به دستگاه آسیب می زند.
در نتیجه تاچ پنل مورد استفاده برای منزل، باید 24/7 باشد.
به لحاظ نرم افزاری هم 24/7 بودن بسیار حائز اهمیت است. به عنوان مثال سیستم عامل اندورید قادر به کار بیست و چهار ساعته در هفت روز هفته نیستند. از طرفی سیستم عامل لینوکس این قابلیت را دارد که به طور مداوم روشن باشد بدون اینکه نرم افزاری و سخت افزاری، آسیبی به آن وارد شود.
- تاچ پنل باید یوزر فرندلی باشد. به این معنی که برای تمام سنین با هر میزان سواد، به راحتی قابل استفاده باشد و کار کردن با آن برای کاربر آسان باشد.
- تاچ پنل باید قابلیت کنترل دسترسی ها را داشته باشد. به این معنی که بتوان به طریقی تاچ پنل را مدیریت کرد که بعضی از دسترسی ها برای افراد متفرقه، مهمان و یا کودکان بسته شود.
به عنوان مثال، فرض کنید کلید ویلای خود را در اختیار دوستانتان قرار داده اید اما ترجیح می دهید به قسمت موتورخانه استخر دسترسی نداشته باشند و تنظیمات آن را تغییر ندهند.
تاچ پنل باید این امکان را به شما بدهد که بتوانید دسترسی ها را محدود کنید.
- تاچ پنل باید وب فرندلی باشد. به این معنی که بتواند از طریق IP تاچ پنل، به هر دیوایسی که برووزر داشته باشد، متصل شود.
با این قابلیت، تاچ پنل از طریق موبایل، تلویزیون، لب تاپ و هر دیوایس دیگری قابل کنترل است. این موضوع بسیار مهم است چراکه در صورت آسیب دیدن تاچ پنل، کنترل سیستم منزل از دسترس خارج نمی شود.
- تاچ پنل باید تاچ خازنی داشته باشد. به این معنی که با لمس دست کار کند.
دو نوع تاچ در بازار موجود است. تاچ خازنی و تاچ مقاومتی. تاچ مقاومتی نیاز به ضربه از طریق نوک مداد یا ناخن دارد و برای سیستم کنترل منزل مناسب نیست. استفاده از تاچ مقاومتی برای افراد مسن و بچه ها سخت است.
تاچ خازنی مانند صفحه لمسی گوشی های هوشمند است و با کوچکترین لمس دکمه ها کار می کند.
- تاچ پنل باید کیفیت تصویر IPS داشته باشد. به این معنی که هم کیفیت تصویر خوبی داشته باشد و هم اینکه این کیفیت تصویر حفظ شود و در طول زمان کاهش پیدا نکند.
از لحاظ پروتکل، دو نوع کیفیت تصویر داریم؛ TFT و IPS. که برای تاچ پنل های مورد استفاده در تجهیزات هوشمند سازی خانه ها باید از تاچ پنل با کیفیت تصویر IPS استفاده کرد.
- تاچ پنل باید از یک پروتکل استاندارد استفاده کند و قابلیت جایگزینی داشته باشد. به این معنی که اگر شرکت تولید کننده وجود نداشت، بتوان با محصول مشابه جایگزین کرد.
اگر تاچ پنل از پروتکل استاندارد استفاده کند، در صورت خراب شدن یک قطعه، می توان همان قطعه مورد نظر را عوض کرد. در این صورت تعمیرات و خدمات در کشور موجود است و قطعات به راحتی قابل تعمیر و دسترسی است.
کلیدهای خانه هوشمند
بخش دوم در تجهیزات خانه هوشمند، مربوط به کلیدها است. در خانه هوشمند دو دسته کلید داریم.
- کلید های وای فای یا بی سیم که از جمله محصولات گجت های هوشمند یا دیوایس های استند الان هستند.
بعضی از شرکت ها این نوع کلید ها را به عنوان تجهیزات خانه هوشمند، می فروشند. پشت این کلید ها قطعه ای با عنوان رله وجود دارد که از طریق آن، تجهیزات مختلف را کنترل می کنند.
- کلید های نوع دوم که مانند نوع اول، بر اساس استاندارد هستند و با سیم می باشند، کلید های تحت شبکه هستند.
این نوع کلیدها چند مزیت دارند. یکی اینکه سناریو پذیرند؛ یعنی وقتی یک کلید چهار پل در جایی استفاده می شود، هر پل آن می تواند کاری انجام دهد.
حتی طوری تنظیم می شوند که یکی از پل ها، کل منزل را روشن و یا خاموش کند. و یا سیستم امنیتی را روشن و خاموش کند. یا به عبارت دیگر این نوع کلید ها برنامه پذیرند.
تجهیزات سیستم امنیتی خانه هوشمند
یکی دیگر از لوازم خانه هوشمند، سیستم امنیتی می باشد که شامل سنسورها، مگنت ها و ماژول تماس و پیامک یا ماژول DSN است. تمام این تجهیزات با هم، سیستم امنیتی را تشکلیل می دهند.
با وجود این سیستم، اگر کسی غیر مجاز وارد منزل شود، این سیستم به صورت خودکار با تماس، پیام، نوتییکیشن و یا ایمیل اطلاع رسانی می کند.
همچنین به صورتی تنظیم می شود که از یکی از بلندگوهای منزل صدایی پخش می شود. مثلاً صدای صاحب خانه که میپرسد: «کیه؟ کی وارد شد؟»
همزمان روشنایی یکی از نقاط منزل با سرعت زیاد خاموش و روشن می شود که باعث ایجاد رعب و وحشت برای سارق می کند.
بعد از انجام تمام این کارها، سیستم به طور خودکار خودش را ریست می کند و دوباره موقعیت را چک می کند. تا زمانی که حرکتی در خانه وجود داشته باشد، دری باز باشد و سیستم تشخیص بدهد که کسی داخل منزل است، این عمل و اطلاع رسانی تکرار می شود.
به این تکرار سیستم امنیتی و اطلاع رسانی پی در پی بعد از هر بار ریست خودکار، قطعیت سیستم امنیتی در خانه های هوشمند گفته می شود.
پردازنده مرکزی خانه هوشمند
این بخش از سیستم خانه هوشمند، سرور لوکال خانه هوشمند است. از آنجایی که هریک از تجهیزات خانه هوشمند، یک کامپیوتر هستند، نیاز به یک سرور جهت جمع آوری اطلاعات و مغز و پردازنده اصلی دارند.
کار این پردازنده به نحوی مدیریت تمام این تجهیزات است. قابلیت هایی مانند کنترل روشنایی، کنترل گرمایش و سرمایش، فراخوان آسانسور، کنترل پرده های برقی، کنترل شیرهای برقی گاز و آب و خیلی از قابلیت های دیگر، توسط این پردازنده مرکزی مدیریت، کنترل و مانیتورینگ می شود.
پک سیستم صوتی خانه هوشمند
دونوع سیستم صوتی وجود دارد. سیستم صوتی تحت شبکه و سیستم صوتی بلوتوثی
روش کار سیستم صوتی بلوتوثی، همان طور که از اسمش پیداست به این صورت است که موزیک مورد نظر از طریق بلوتوث از باندهای سقفی پخش می شود.
و یا هنگام تماشای فوتبال و یا فیلم مورد علاقه از تلویزیون، صدا از طریق باندهای سقفی پخش شود.
اما سیستم صوتی بلوتوثی ایراداتی دارد. یکی اینکه با فاصله گرفتن از دیوایس قطع و وصل می شود و محدودیت برد دارد. دیگر اینکه محدودیت کیفیت دارد؛ یعنی اگر آهنگی با کیفیت بالا پخش شود، بلوتوث توانایی انتقال آن را ندارد و بعد از پایین آوردن کیفیت، آهنگ را پخش می کند.
در سیستم صوتی تحت شبکه در خانه های هوشمند، قابلیتی به نام استریم وجود دارد که در گوشی های اپل با قابلیت ایرپلی و در گوشی های اندروید با قابلیت یو پی ان پی، موزیک به سیستم ارسال می شود و سپس سیستم بدون پایین آوردن کیفیت، آن را پخش می کند.
در این حالت نه محدودیت برد وجود دارد و نه محدودیت کیفیت. حتی در صورت تماس با گوشی، موزیک قطع نمی شود.
علاوه بر این تحت شبکه بودن، مزیت برنامه پذیر بودن را دارد. مثلاً در صورت برگزاری مراسم تولد یا جشن در منزل، می توان با یک تاچ، تمام چراغ ها خاموش شود و رقص نور روشن شود و موزیک پارتی که از قبل برنامه آن را به سیستم داده بودید، شروع به پخش کند.
قابلیت بعدی تایم پذیری است. مثلاً سیستم صوتی تحت شبکه را طوری تنظیم کنید که رأس ساعت دلخواه، شروع به پخش موزیک کند. برای بیدار شدن در ساعت مورد نظر در روز، یا پخش قصه گوی کودک یا پادکست در ساعت خاصی از شب از بلندگوی اتاق خواب.
مزیت دیگر این نوع سیستم صوتی، قابلیت تعریف پلی لیست است. مثلاً خواننده های مختلف را برای سیستم تعریف کنید و دیگر برای پخش آهنگ از هر خواننده، نیازی به جستجو نیست و از طریق دستیار صوتی فارسی، موزیک مورد نظر با گفتن نام خواننده پخش می شود.
دوربین تحت شبکه خانه هوشمند
یکی دیگر از لوازم خانه هوشمند، دوربینی است که جلوی درب منزل نصب می شود که با به صدا درآمدن زنگ، می توانید شخصی که پشت در است را در گوشی موبایل در هرجای دنیا که باشید، ببینید و در صورت تمایل از طریق تاچ پنل، در را برای او باز کنید.
شیرهای برقی خانه هوشمند
شیرهای برقی شامل شیرهای برقی گاز، اجاق گاز و شیر برقی آب است. مثلاً در مسیر سفر متوجه می شوید که شیر آب یا گاز را نبسته اید. از این طریق می توانید شیر برقی آب و گاز را از راه دور ببندید و تحت کنترل داشته باشید.
شیر برقی اجاق گاز هم برای مواقعی کاربرد دارد که غذایی روی گاز باشد و کار بیرون از منزل بیشتر از زمان برنامه ریزی شده طول بکشد. در این صورت می توانید بدون نگرانی از راه دور اجاق گاز را خاموش کنید.
در این مواقع نمی توان شیر اصلی گاز را قطع کرد، چراکه با بستن شیر اصلی، پکیج و سیستم گرمایشی و تجهیزات دیگر هم ممکن است از کار بیفتد.
سیستم موزیکال خودکار خانه هوشمند
طریقه کار این سیستم به این صورت است که هنگام ورود شخصی به منزل، این سیستم به طور خودکار موزیکی مبنی بر خوش آمد گویی پخش می کند.
همچنین هنگام استفاده از سرویس بهداشتی، موزیک ملایمی به صورت خودکار جهت حفظ حریم خصوصی شخص، پخش می شود.
دتکتورهای خانه هوشمند
از دیگر لوازم خانه هوشمند که بسیار کاربردی و مهم هستند، دتکتورهای خانه هوشمند هستند.
روش کار دتکتورهای دود و گاز معمولی در منازل به این صورت است که در صورت الارم، در مرکز سانترال آن که در لابی ساختمان است، یک ال ای دی روشن می شود که آتش نشان بفهمد که منبع اصلی دود در کدام طبقه از ساختمان است.
اما دتکتورهای خانه هوشمند به محض دیدن گاز و یا دود، شیر برقی گاز را می بندد، روشنایی که دلیل اصلی گاز است را خاموش می کند و با ارسال پیامک به صاحب منزل اصلاع رسانی می کند.
بعد از یک دقیقه خود را ریست می کند تا از رفع مشکل مطمئن شود. اگر همچنان دود یا گاز مشاهده کرد، دوباره تماس می گیرد. با تکرار این روند و تماس چند باره با صاحب خانه، شخص به آتش نشانی تماس می گیرد.
با این سیستم، از آتش سوزی جلوگیری می شود و مانع از شروع حریق و دیدن همسایه ها و تماس آن ها با آتش نشانی می شود.
دکمه های اضطراری خانه هوشمند
دکمه های اضطراری که پانیک باتون هم نام دارد، از دیگر لوزام خانه هوشمند به شمار می رود که بسیار کاربردی است.
فرض کنید کودک یا فرد سالمندی را تنها در خانه گذاشته اید. از او می خواهید در صورت احساس ترس و یا ناراحتی، دکمه را فشار دهد.
با فشار این دکمه به تمام اعضای خانواده از طریق تماس، پیامک، نوتیفیکیشن و ایمیل اطلاع رسانی می شود که کسی در منزل به کمک نیاز دارد.
این دکمه می تواند در آشپزخانه برای خانم خانه تعبیه شود و یا کنار تخت شخص بیمار و همچنین جایی در دسترس کودکی که تنها در منزل مانده است.
مزیت دکمه اضطراری، برنامه پذیر بودن آن است. به این معنی که اگر هنگام ورود به منزل، بوی گاز حس شد، با این دکمه می توان شیر برقی گاز و آب را به سرعت قطع کرد. یا اگر ترکیدگی لوله آب مشاهده شد، از طریق این دکمه، شیر برقی آب را قطع کرد.
تجهیزات کنترل و مونیتورینگ تأسیسات و موتورخانه ها
یکی دیگر از لوازم خانه هوشمند مربوط به تجهیزات کنترل و مونیتورینگ تأسیسات است. مثلاً گرم کن، تسفیه، تخلیه، کلرزن و سایر کارهای مربوط به تأسیسات استخر و موتورخانه در ویلا، از این طریق از راه دور کنترل می شود.
به طور معمول حدود دو روز طول می کشد تا آب استخر گرم شود. به وسیله این سیستم می توانید قبل از اینکه به ویلای خود بروید، استخر را آماده کنید. قبل از شروع سفر و از راه دور آب را گرم و تصفیه کنید و هنگام ورود به ویلا از حضور خود لذت ببرید.
همچنین در فصل سرما، با لمس یک دکمه ویلا را پیش از ورود گرم و یا در فصل گرما، سیستم سرمایش را فعال کنید.
نکته:
درنظر داشته باشید که ملاک انتخاب لوازم خانه هوشمند، نباید تعدد قابلیت ها باشد بلکه ثبات عملکرد است که تعیین کننده مزیت برتر تجهیزات است.
به عنوان مثال دو سنسور را در نظر بگیرید که یکی فقط در صورت دیدن حرکت به شما پالس می دهد و یک سنسور هم به نور و هم حرکت واکنش نشان می دهد.
این تعداد بیشتر قابلیت ها نمی تواند ملاک خوبی برای انتخاب باشد. اینکه یک سنسور عملکرد درستی در مدت زمان طولانی داشته باشد حائز اهمیت است.
سنسوری با چندین قابلیت که عمر کوتاه با عملکردی نادرست داشته باشد و هیچ یک از قابلیت ها را به درستی انجام ندهد، اصلاً انخاب خوبی نخواهد بود.
آنچه هنگام خرید سنسورها باید در نظر گرفته شود، ثبات عملکرد و عمر سنسورها ست که مهمترین ملاک انتخاب است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.